Странице

понедељак, 22. април 2013.

Петар I Карађорђевић


Петар I Карађорђевић


краљ Србије 1903-1918
краљ Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца (18. новембар 1918 -1921)

После Мајског преврата 1903. године у коме је убијен последњи владар из династије Обреновића, на власт у Србији је по трећи пут дошла породица Карађорђевића, која је владала наредне четири деценије.Петар Карађорђевић се школовао у Београду и Женеви, у Паризу је завршио војну школу Сен-Сир, а као поручник и вишу војну школу у Мецу.

Борио се на страни Француске у француско-пруском рату, и учествовао је у босанско-херцеговачком устанку под именом Петар Мркоњић, када је безуспешно нудио своју сарадњу кнезу Милану Обреновићу.

На српски престо је ступио у својој педесетдеветој години, као зрео и изграђен човек. Увиђајући да је тежња за самовлашћем и недовољан слух за жеље народа довела до пропасти његове претходнике из династије Обреновића, Петар се приклонио уставној монархији, скупштинској и страначкој слободи. Његова одлука да буде демократски и уставан владар, као и искрено и лојално спровођење те одлуке, решило је у Србији многа унутрашња питања. Снаге које су се дотле трошиле на јалове унутрашње, партијске и династичке борбе, сада су се окренуле раду на снажењу државе и припремама за велике националне и државне задатке.

Истовремено, Србија је доживела убрзани привредни напредак. Изграђене су железнице, активиран је речни саобраћај, развијају се трговина и занатство, и почиње стварање индустрије. Све је то допринело да се земља потпуно укључи у европску и светску привреду.

Владавина краља Петра обележена је трима ослободилачким и победничким ратовима: Првим балканским ратом 1912. године, Другим балканским ратом 1913. године и Првим светским ратом вођеним од 1914. до 1918. године.Тајна завереничка организација Црна рука, коју су чинили официри, и даље је била врло активна. После мајског преврата 1903. године, она је оснажила и имала је доста утицаја на политички живот земље. Под њеним утицајем, краљ Петар се 22. јуна 1914. године повукао, преневши вршење краљевске власти на престолонаследника Александра.

У сећању целог свог народа краљ Петар I Карађорђевић је остао запамћен као омиљени и праведни владар, који је заједно са својом војском прошао кроз најтежа искушења Првог светског рата: прелазак преко Албаније и избеглиштво у Грцкој. Како је Први светски рат донео ослобођење Словенима који су живели у Аустријској монархији, краљ Петар је био први краљ Срба, Хрвата и Словенаца у заједничкој држави.

Умро је 1921. године.

Нема коментара:

Постави коментар